Fotografiranje dojenčka za osebno izkaznico ali potni list, je lahko precej zahtevno opravilo. Pravila, ki veljajo za fotografije, primerne za osebne dokumente, so kar stroga, ne glede na leta fotografirane osebe. Dojenčku težko dopovemo, da zapre usta, naj se ne smeji, naj ima odprte oči.

Ker dojenčki še ne sedijo, jih fotografiramo v ležečem položaju. Pomembno je, da izberemo pravi trenutek, ko so mali junaki v najboljši dnevni formi. Izberimo svetel prostor, brez neposredne močne svetlobe. Ležišče (mizico) postavimo tako, da glavni vir svetlobe pada na dojenčkov obraz. Če je svetloba premočna, se bodo za glavico pojavile močne sence, zato bodite pozorni na jakost osvetlitve. Pomagate si lahko tudi z večjim papirjem ali prosojnim blagom, ki ga postavite pred otroka za razpršitev neposredne svetlobe. Za podlago (ozadje) uporabite enobarvno, belo oziroma zelo svetlo odejo ali podobno blago, brez vzorca. Okoli otroka naj ne bo igrač ali drugih predmetov. Fotoaparat – telefon, postavite neposredno nad otroka tako, da zajamete celo glavico in vsaj polovico telesa.
Napravite posnetek.

  • Prepričajte se, da je na posnetku cela glava / rezani posnetki so neuporabni
  • da v ozadju ni močnih senc
  • da na posnetku ni drugih oseb, igrač, predmetov
  • Prepričajte se, da ima otrok zaprta usta in odprte oči

Preprosti trik za boljši posnetek:

  1. Pred fotografiranjem naj nekdo drži otroku glavico, tako da bo gledal v aparat in jo spusti tik pred posnetkom.
  2. Otroka animiramo s ploskanjem ali žvižganjem, da bo pozoren na dogajanje pred njim.
  3. Otrok naj pred fotografiranjem ne bo močno namazan s kremo, da se ne bo svetil.

 

Pošljite fotografijo z imenom in priimkom otroka preko našega spletnega obrazca. Prejeto fotografijo bomo priredili tako, da bo ustrezala vsem zahtevam za izdelavo osebnih dokumentov.