Kot fotografinja sem velikokrat fotografirala v domu starejših občanov, ali na domu, kjer sem se srečevala z ljudmi, ki so se s težavo samostojno premikali in so pri fotografiranju potrebovali pomoč. Za te osebe veljajo enaki kriteriji  pri izdelavi fotografij, ki ustrezajo zahtevanim standardom, kot za vse ostale razen če so odstopanja posledica zdravstvenih razlogov. Npr.: Oseba ne more odpreti oči ali zapreti usta. Oseba ni odzivna in je ne moremo urediti po pravilih fotografiranja.

  • Pogled naravnost
  • Zaprta usta
  • odprte oči
  • brez senc na ozadju
  • enakomerno svetlo ozadje brez vzorcev in brez prisotnosti drugih oseb ali predmetov

Osebo, ki sedi na invalidskem vozičku zlahka fotografiramo pred belo steno. Če take stene ni na voljo, za ozadje uporabimo belo deko ali blago, ki ga v času fotografiranja nekdo drži v višini glave. Portretiranec naj bo obrnjen proti viru svetlobe tako, da bo enakomerno osvetljen, na ozadju pa naj ne bo odvečnih senc. Sence se lahko znebimo tudi tako, da se z ozadjem oddaljimo od portretiranca, tako da morebitna senca ne pride do ozadja.

Negibno, ležečo osebo fotografiramo tako, da jo v postelji postavimo v pol sedeči položaj. Pod glavo ji nastavimo belo odejo ali blago. Material ozadja raztegnemo kar se da, da izginejo gube kolikor je to le mogoče. Če oseba ni obrnjena proti viru svetlobe in se na posnetku vidi, da je ena polovica obraza bolj zasenčena kot druga, bomo uporabili bliskavico. Fotografija verjetno ne bo ravno odlična, vendar bo naš oblikovalec opravil nujne popravke na posnetku v fazi priprave fotografije. Pomembno je, da bo fotografija ustrezala namenu.

Za vse položaje velja, da mora portretiranec gledati naravnost, da mora imeti odprte oči in zaprta usta. Ozadje mora biti svetlo in v primernem kontrastu z obleko ali lasmi.

Portretiranca fotografiramo tako, da je aparat (telefon) pravokotno postavljen v odnosu na obraz. Da portretirano osebo zajamemo od vrha glave do prsi tako, da so na fotografiji vidna cela ramena.

Morebitna vprašanja in nasvete vam lahko ponudimo pisno: KONTAKT