KAKO SE FOTOGRAFIRAMO ZA URADNE DOKUMENTE?

Fotografija obraza mora biti jasna, ostra, brez odvečnih senc. Fotografirani morate biti od spredaj, z odkritim čelom, brez klobuka, čepice ali rute, razen izjemoma.

FOTOGRAFIJA NE SME BITI STAREJŠA OD 6. MESECEV

Fotografijo, ki bo ustrezala zahtevani kvaliteti lahko z malo pazljivosti posnamete tudi sami. Z navadnim digitalnim fotoaparatom ali boljšim mobilnim telefonom.

Upoštevajte nekaj osnovnih pravil pri fotografiranju  in vaš posnetek bo skoraj gotovo ustrezen za izdelavo dokumenta. Spodaj si preberite nekaj napotkov za uspešno digitalno fotografijo.

Pravilno posneto fotografijo nam pošljite s pomočjo spodnjega spletnega obrazca, kjer se lahko odločite za vrsto dokumenta in izbiro različnih možnosti glede izdelave fotografij

IZBERITE USTREZNO OZADJE

Prava izbira ozadja je polovica opravljenega dela. Fotografirajte se pred belo ali rahlo sivo steno. Kot ozadje lahko uporabite tudi blago ali deko. Pomembno je, struktura svetla in brez vidnih vzorcev.

Neenakomerno, preveč pisano ozadje. Ozadje se zliva s figuro obraza in ni primerno za osebni dokument.

POTNI LIST VOZNIŠKO DOVOLJENJE OSEBNA IZKAZNICA

Pravilno, enakomerno in barvno umirjeno ozadje. Za fotografiranje uporabite belo ali rahlo sivo prazno steno, brez vzorcev ali dodatnih okraskov.

DRŽITE SE ENOSTAVNIH PRAVIL

Ne fotografirajte se sami (selfie).  Taki posnetki so praviloma popačeni in ne prikazujejo pravo stanje obraza. Za fotografiranje naj poskrbi nekdo drug iz okolice. Postavite se pred ozadje v oddaljenosti vsaj 50cm. Stojte pokončno in ravno glejte v fotoaparat / telefon. Fotografija naj bo zajeta tako, da bodo na posnetku cela ramena.

IZBERITE USTREZNO OSVETLITEV

Osvetlitev naj bo enakomerna. Izogibajte se globoke sence ali močnega sonca. Poiščite difuzno, razpršeno svetlobo, ki ne bo metala močnih senc na obraz ali ozadje.

Kaj je prav in kaj ni. Pri fotografiranju bodite pozorni na izraz obraza.

Usta ne smejo biti odprta. Pravilen je posnetek z zaprtimi usti, brez izkazovanja razpoloženja.

Posnetek z zaprtimi očmi ni dovoljen. Oči morajo biti odprte in dobro vidne.

Zatemnjena očala niso dovoljena. V očalih niso dovoljeni svetlobni odsevi ali odsevi iz okolja.

Obraz ne sme biti zakrit. Pokrivala (z odkritim obrazom) so dovoljena samo osebam, ki jih nosijo kot izraz verskega prepričanja.

Lega obraza mora biti ravna in pokončna. Oseba mora biti fotografirana “En face”. Nagib obraza v različne smeri ni dovoljen.

Pravilno posneta fotografija, primerna za izdelavo vseh vrst dokumentov od osebne izkaznice do potnega lista.