Ne priporočamo. Za uspešno fotografijo prosite nekoga, ki vas bo posnel po pravilih, ki jih zahteva izdelava fotografije na biometrični način. Fotoaparat ali telefon usmerite pravokotno na osebo, ki jo fotografirate.
 • Pogled mora biti naravnost
 • Drža telesa pokončna
 • Oči popolnoma odprte
 • Svetloba enakomerna po celem obrazu
 • Ozadje enakomerno svetlo. Belo ali rahlo sivo
Fotografija, ki je posneta preveč od blizu je največkrat popačena in ne kaže prave oblike obraza kar se največkrat dogaja pri Selfie posnetkih
Kot ozadje lahko uporabite kakršno koli enakomerno svetlo površino kot je:
 • Gladka pobeljena stena
 • Neprozorna tkanina ali površina iz umetne mase
 • Svetlo pobarvana plošča ali del omare
 • Večji list papirja
Pomembno je, da ozadje nima nobenega vzorca. Zaželjeno je ozadje v beli ali rahlo sivi barvi. Pri fotografiranju pred steno bodite pozorni na viseče predmete kot so slike, ure in stenska stikala.
Pri fotografijah za osebne dokumente je pomembno, da fotografija kaže vašo pravo podobo.  
 • Obraz ne sme zakrivati nobena prepreka kot so: šal, visok ovratnik, močna senca, sončna očala, nizko spuščeno pokrivalo, frizura ki prekriva obraz ali del obraza.
 • Vaš pogled naj bo naraven, brez stiskanja oči ali gledanja v smer stran od fotoaparata.
 • Usta naj bodo zaprta tako, da se niti malo ne vidijo zobje razen če imate tako konfiguracijo obraza. Smejanje na fotografiji ni dovoljeno. Dovoljen je rahel sproščen nasmeh z zaprtimi usti.
 
Odsvetujemo fotografiranje na soncu. Močno direktno sonce povzroča, da so fotografije preveč kontrastne, sence so poudarjene in oči so največkrat priprte. Za fotografiranje izberite rahlo senco, kjer vam sonce ne bo direktno sijalo v obraz. Za pravilno osvetlitev obraza naj bo vir svetlobe pred vami.
Če nosite očala z dioptrijo, jih lahko nosite tudi na fotografiji, ni pa nujno. Na osebnih dokumentih lahko uporabite tudi fotografijo brez očal. Očala na fotografiji niso več obvezna tudi če jih morate nositi med vožnjo. Vozniško dovoljenje je opremljeno z oznako o uporabi očal, pri ostalih dokumentih pa jih na zahtevo uradne osebe lahko nadenete ali snamete. Če pri fotografiranju naletite na težavo bleščečih očal bo morda bolje, da si jih snamete in naredite posnetek brez njih. Sončna očala na fotografiji niso dovoljena. Če nosite foto senzibilna očala, jih pred fotografiranjem shranite na temno mesto in si jih nadenite tik pred fotografiranjem.
Bleščice ali svetlobni odsevi v očalah niso dovoljeni. To je lahko razlog, da bo vaša fotografija zavrnjena. Če pri fotografiranju naletite na težavo bleščečih očal bo morda bolje če si jih snamete in naredite posnetek brez njih.
Sence na ozadju niso dovoljene. Moč sence je odvisna od jakosti direktno usmerjene svetlobe. Izogibajte se fotografiranja na močnem soncu. Če je senca neizogibna se poskusite odmakniti od ozadja. Bolj boste oddaljeni od ozadja, manjša bo senca na njem.
Veljavnost digitalnega potrdila z referenčno številko je 1 leto od vnosa v sistem e-fotograf. Digitalno potrdilo je opremljeno z datumom veljavnosti.
 • Datum vnosa
 • Datum poteka
Vaša fotografija bo vnesena v varovano spletno odložišče do katerega imajo dostop samo pooblaščene osebe v upravnih enotah. Upravna enota dostopa do vaše fotografije s pomočjo unikatne referenčne številke, ki se nahaja na digitalnem potrdilu.
Efoto je spletna stran, ki jo upravlja podjetje Foto Šimonka, Jolanda Šimonka MIlič s.p. in je namenjena pripravi digtalnih fotografij za osebne dokumente vključno z vnosom v sistem e-fotograf, ki je podlaga za izdelavo osebnih dokumentov v Sloveniji.